به مناسبت هفته کتاب در گفتگو با استاد علی دلفاردی:
توسط: لوار ما
تاریخ: نوامبر 18, 2020 زمان انتشار: 11:15 ب.ظ کد خبر: 8874

با فضای مجازی وضعیت مطالعه کتاب ناامید کننده است/ همیشه اهل هدیه دادن کتاب بوده ام

محمدرضا براهام/ به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی فرصتی پیش آمد تا ساعتی در کنار هنرمند محبوب و نجیب شهرمان استاد علی دلفاردی بنشینم و با هم گفتگویی داشته باشیم.
از دوست شاعری پرسیدم کدام شاعر در استان را بیشتر دوست داری و چرا؟! لبخندی زد و گفت؛( ….. ) گفتم چرا ایشان؟ گفت چون جدای از اینکه شعرش خوبه، هنرمندانه زندگی میکنه و آدم نجیبیه.
دقیقا استاد علی دلفاردی را اینگونه میشود دید، انسان نجیبی که هنرمندانه زندگی میکند، شاعر، نقاش، روزنامه نگار و خوش نویس است و وقتی وارد خانه اش میشوی این هنرمندانه زیستن را می شود دید و چه بسا هنرمند بسیار مهمان نوازی نیز هستند.
به گردن خیلی از جوانان هنرمند این شهر حق دارند، همیشه راهنما و دستگیر بوده اند، یادم می آید اولین شعری که از بنده در نشریات چاپ شد، در نشریه کمنزیل به مدیر مسئولی این استاد بزرگوار به چاپ رسید و چقدر آن روز خوشحال بودم و چه انگیزه خوبی بود…و یا اولین باری که پا به انجمن شعر گذاشتم، انجمن شعر بارش (روبرو سینما جیرفت) بود که استاد دلفاردی راه اندازی کرده بودند

در ادامه گفتگویی کوتاه با این استاد بزرگوار را می خوانیم…

_لطفا استاد علی دلفاردی را بیشتر به ما معرفی کنید…

درود بر شما
در سال های خیلی قبل متولد شده در روستا زندگی و تحصیل را شروع کرده، در رشته بازرگانی دیپلم گرفته و در رشته دبیری ادبیات فارسی تحصیلات دانشگاهی را به پایان برده،
در سال ۱۳۶۳ وارد خدمت در آموزش و پرورش جیرفت شد و سالها در دبیرستانهای جیرفت تدریس ادبیات داشته و در دانشسرای تربیت معلم مدرس هنر بود.
در سال ۱۳۸۷ با ۲۵ سال خدمت تقاضای بازنشستگی کرده و به روزنامه نگاری پرداخت.
در هنر خوشنویسی و شعر و نقاشی هم دستی دارد که حاصل خدمت در آموزش و پرورش بوده است.

_از انجمن شعر بارش برایمان بگویید؟ چندسال فعالیت داشت؟ چطور شد که این انجمن را راه اندازی کردید؟ و آیا ما دوباره شاهد راه اندازی این انجمن خواهیم بود؟

انجمن شعر بارش جزو اولین انجمن های خصوصی جیرفت و زیر مجموعه ی موسسه فرهنگی هنری اندیشه بارش بود که چندسالی فعالیت کرد و در حاشیه مشغولیت های دیگر برچیده شد و فکر نکنم انگیزه برای راه اندازی مجدد مانده باشد.

_ برای آن ها که می خواهند کتاب خوانی را تازه شروع کنند، چه توصیه هایی دارید و به نظرتان چه کتاب هایی می تواند آن ها را به مطالعۀ بیشتر، ترغیب کند؟
البته حقیر اگر چه سالها با کتاب سر و کار داشتم اما متاسفانه میزان سرانه کتابخوانی بسیار تا بسیار تحت الشعاع فضای مجازی قرار گرفته اما کتاب های مهم هنوز هم میتوانند مشتریهای خودشان را داشته باشند.

_وضعیت مطالعه در جنوب کرمان را چگونه ارزیابی می کنید؟
متاسفانه ناامید کننده است و نمیشود کسی را مقصر دانست جز فضای مجازی

_چه پیشنهادهایی برای بهتر شدن وضعیت مطالعه در جنوب کرمان به مسئولین دارید؟
مسئولین باید کمک کنند، مثلا برای همکاران خود کتاب خریداری کنند و کتاب هدیه بدهند و بعضی هم کمک میکنند خصوصا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان

_بین نقاشی، شعر و خوشنویسی کدام را انتخاب می کنید و چرا؟
نقاشی
چون اگر نقاش باشی دوتای دیگر را هم بدست میآوری

_آیا تا به حال کسی را کتابخوان یا به مطالعه علاقه مند کردید؟
خیلی زیاد
از روزی که در کسوت مقدس معلم ، وارد آموزش و پرورش شدم حداقل، و به طور متوسط سالیانه بیش از ده کتاب بعنوان هدیه به دیگران تقدیم کرده ام که اگر چه کم بوده اما قدمی مهم بوده

_ پیشنهاد ۵ کتاب خوب از نظر شما، چه خارجی و چه داخلی؟

پنج کتاب که خیلی کمه
اما پنج مورد که به درد جامعه میخورند
کتابهای شعر مثل شاهنامه، حافظ، رباعیات خیام، گلستان سعدی و خیلی از شاعران نو پرداز مثل هشت کتاب سهراب سپهری و خیلی از شاعران معاصر و از خارجی ها؛ کتاب های رمان قلعه حیوانات از جورج اورول و بیشعوری از خاویر کرمنت و خیلی کتابهای دیگر…
کتابهای تاریخی مثل تاریخ طبری و تاریخ سیستان و تاریخ ادبیات صفا
و همچنین رمان های نویسندگان مهم قدیم و معاصر

_آخرین کتابی را که خواندید و آخرین کتابی را که هدیه گرفتید یا هدیه دادید؟
غزلیات حافظ. و خیام اخرین کتایهای بوده که خواندم و کلا هر روز کتاب شعر میخوانم
در باب هدیه هم همین دوسه ماه پیش حدود ۵ هزار کتاب را با بیش از صد عنوان به همراه مجوز انتشارات کمنزیل، به جوانی که علاقمند کتاب ک ترجمه بود و دوست داشت در زمینه ی چاپ و نشر فعالیت کند یکجا هدیه دادم که کمکی به وی شده باشد و ادامه دهنده و مروج کتاب و کتاب خوانی باشد

اما در بحث دریافت کتابی به عنوان هدیه باید عرض کنم که متاسفانه طی ۶ ماه گذشته هیچ کتابی هدیه نگرفتم.

_کلا اهل هدیه دادن کتاب هستید؟
خیلی خیلی زیاد و یک دلیل ساده ان اینکه تا همین چند ماه پیش که انتشارات کمنزیل فعال بود کلی کتاب در اختیارم بود که فرصتی برای هدیه دادن کتاب در اختیارم می گذاشت و من این فرصت را از دست نمیدادم

_سال گذشته دیدیم که در نمایشگاه آثار نقاشی و خوشنویسی در تهران شرکت کرده بودید؟ چند اثر از شما در این نمایشگاه بود و در این باره بیشتر توضیح دهید؟ و دیگر در چه نمایشگاه هایی شرکت داشته اید؟
بله سال گذشته توفیقی حاصل شد که به دعوت موزه هنرهای معاصر فلسطین و دو گالری دیگر به تهران رفتم در سه نمایشگاه که همزمان برگزار شد پنج اثر از حقیر در این نمایشگاه ها به نمایش درآمد.

_در مورد انتشارات کمنزیل بیشتر توضیح دهید؟ چندکتاب توسط این انتشارات منتشر شده است؟
انتشارات کمنزیل تقریبا در طول چند سال اخیر که تحت نظر این حقیر فعالیت می کرد حدود ۳۰ کتاب به چاپ رساند و همانطور که قبلا عرض کردم مجوز ان را به همراه حدود پنج هزار جلد کتاب را به یک جوان جویای کار هدیه کردم که فعالیت خودرا با پنج کتاب در دست چاپ در حال حاضر شروع کرده و امیدوارم که موفق شود

_کدام کتاب تاثیر بسزایی در زندگی شما داشته و راهی تازه برای شما بازکرده؟
نمیتوانم بگویم که کدام کتاب، چون هر روز مطلبی در کتابی میخوانم که درسی تازه را به من میدهد
اما تاثیر کتابهای شعر که جملات بسیار تاثیر گذار و پر معنا و گاهی پر از ایهام و کنایه دارند بیش از هر معلمی به من درس می آموزند و فکر میکنم با خواندن کتاب به درجه ای رسیده باشم که به پیروی از دانشمند ایرانی -ابن سینا بگویم – به این نتیجه از علم باشم که بدانم بسیار نادان هستم

– هفته کتاب و کتابخوانی است…. حرف آخر؟
خودم را در حدی نمیدانم که توصیه ای داشته باشم
اما خودم احساس میکنم که اگر به هر دلیلی احساس رخوت و نا امیدی در زندگی بهم دست دهد به کتاب پناه میبرم که امن ترین خانه ی امیدواریست.

و از محمدرضای گل سپاس، بابت لطف شناورش در بحث کتاب.

پایان/.